Social news

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 10:40

Τι είναι το Like farming στο Facebook.

Γράφτηκε από την
(2 ψήφοι)
Τι είναι το Like farming στο Facebook. - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Οχι! Οχι! Δεν πρόκειται να κερδίσετε  Mac Books, Ipads, Samsung, δωρεάν μετρητά, ταξίδια ή κρουαζιέρες επειδή απλά μοιραστήκατε μία δημοσίευση στον τοίχο σας στο Facebook. Στην πραγματικότητα, μόλις συμμετείχατε σε μια περίπλοκη απάτη και φάρσα που ονομάζεται Like Farming. 

Πώς λειτουργεί το Like farming

Μια σελίδα στο Facebook ή μια ανάρτηση με πολλους likers είναι στην πραγματικότητα ένα προϊόν υψηλής αξίας για τους spammers και απατεώνες. Αυτές οι σελίδες συνήθως μεταπωλούνται στη μαύρη αγορά για χιλιάδες δολάρια. Οι νέοι ιδιοκτήτες της σελίδας στη συνέχεια χρησιμοποιούν τα άτομα που επιθυμούν να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες. Μερικές φορές ακόμα χειρότερα, μπορεί να ξεκινήσουν τις δικές τους απάτες. Τις περισσότερες φορές οι αναρτήσεις και οι σελίδες μετατρέπονται σε απάτες που τους επιτρέπουν να κερδίζουν χρήματα άμεσα. Όλοι αυτοί οι ανυποψίαστοι Likers τώρα μετατρέπονται σε ενα μεγάλο group πιθανών θυμάτων για απατεώνες.

Ας δούμε μερικά κλασσικα παραδείγματα like farming:

«Κοινοποίηση ή Like για δωρεά» Αυτές οι φωτογραφίες απεικονίζουν παιδιά που υποφέρουν ή άρρωστους ανθρώπους μαζί με τον ψευδή ισχυρισμό ότι για κάθε κοινοποίηση ή το Like το Facebook ή άλλη εταιρία θα δωρίσει ένα ποσό, για να βοηθήσει. Αυτό είναι ψέμα.

lf4

«Κοινοποίηση ή Like για ένα ΔΩΡΕΑΝ iPad» Φωτογραφίες που σας παρακαλούν θερμά να πατήσετε Like ή να κοινοποιήσετε μια φωτογραφία για να συμμετάσχετε σε ένα διαγωνισμό για να κερδίσετε δωρεάν προϊόντα, όπως το iPad της Apple, Tablet υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, smartphones ή διάφορα άλλα είδη. Αυτοί οι διαγωνισμοί είναι, σχεδόν πάντα, ψεύτικοι.


lf8

«Κοινοποίηση ή Like για προσευχή»Τέτοιο περιεχόμενο απεικονίζει τα παιδιά ή ανθρώπους που υποφέρουν και αυτή τη φορά χρησιμοποιεί τον ισχυρισμό ότι το Lικε ή η κοινοποίηση θα στείλει μια προσευχή για να βοηθήσει. Ενώ η προσευχή και η θρησκεία είναι προφανώς ένα σημαντικό μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων, είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος είναι άλλος.

lf2
«Σχόλιο για να δούμε τι θα συμβεί» Φωτογραφίες, που ψευδώς ισχυρίζονται ότι κάτι θα συμβεί μετά το σχόλιο, στη φωτογραφία. Τίποτα απολύτως δεν θα συμβεί στη φωτογραφία, αν κάνεις Like, κοινοποίηση ή σχόλιο
«Κάντε Like, αν νομίζετε ότι αυτός / αυτή είναι όμορφος ή Like για τους στρατιώτες μας, πυροσβέστες, γιατρούς κτλ.» Φωτογραφίες που οι χρήστες προκαλούνται να κάνουν Lικε, αν νομίζουν ότι ο άνθρωπος ή ζώο που απεικονίζεται στην φωτογραφία είναι όμορφο, γενναίο, χαριτωμένο ή κάποιο συνώνυμο επίθετο.

lf5

Ενώ πολλά από αυτά τα παραδείγματα, μπορεί να μας φαίνονται αθώα, δεν είναι, και χρησιμοποιούνται από απατεώνες για να μαζέψουν μέλη στις σελίδες τους ή στις ομάδες τους.
Πολλά από τα παραπάνω παραδείγματα, όπως το «Κοινοποίηση ή Like για δωρεά» και «Κοινοποίηση ή Like για προσευχή» εκμεταλλεύονται κλεμμένες φωτογραφίες παιδιών, με ανακριβείς λεζάντες, με αποτέλεσμα η κοινοποίηση τους να προκαλεί μεγάλη δυσφορία στις οικογένειες εκείνων που απεικονίζονται.

Για να βοηθήσει τις σελίδες του, να μαζέψουν εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς, ο απατεώνας θα αξιοποιήσει ένα μεγάλο υπόγειο δίκτυο με ψεύτικα προφίλ και σελίδες. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν τα ψεύτικα προφίλ για να κάνουν Like και κοινοποιήσεις ώστε να ξεγελάσουν το Facebook και να υποθέτει, πως πρέπει να είναι δημοφιλής. Η αύξηση της αξίας του περιεχομένου, βοηθά να διαρρεύσει σε πραγματικούς χρήστες του Facebook οι οποίοι στη συνέχεια συμβάλλουν στη διάδοση του περιεχομένου περαιτέρω, με τις κοινοποιήσεις και τα Like που εμφανίζονται στους φίλους τους. Τα like και οι κοινοποιήσεις από χρήστες βοηθάνε τέτοιες σελίδες Likewhore να παίρνουν υψηλότερη προτεραιότητα γιατί το Facebook υποθέτει ότι η σελίδα είναι δημοφιλής.

Έτσι, τελικά οι απατεώνες δημιουργούν σελίδες στο Facebook, ψαρεύοντας χιλιάδες οπαδούς – μέλη και στη συνέχεια πωλούν τη σελίδα ή τη χρησιμοποιούν για να δελεάσουν τα μέλη σε πιθανές απάτες ή να έχουν κέρδη από διαφημίσεις. 
Είναι πάντα καλό να θυμάστε ότι είστε υπεύθυνοι, για ότι σας αρέσει και τι κοινοποιείτε στο Facebook. Κάθε φορά που το κάνετε αυτό, ενημερώνονται οι φίλοι σας και μπορεί να βοηθάτε ένα αδίστακτο, ανήθικο απατεώνα να κερδίζει χρήματα από «Likewhore» σελίδες, εκμεταλλεύοντας εσάς, τον χρήστη.
Φυσικά, κάθε φωτογραφία που θα κοινοποιηθεί στο Facebook δεν χρησιμοποιείται από απατεώνες, αλλά κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά το περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε μια σελίδα στο Facebook, δεν είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε αν μια σελίδα έχει αξιόλογο περιεχόμενο ή απλά προσπαθεί να προσελκύσει μέλη και οπαδούς.
Έτσι, ενημερώστε τους φίλους σας. Η διαδικασία Like farming και η πώληση σελίδων στο Facebook για οικονομικό κέρδος είναι σε μεγάλο βαθμό μια άγνωστη πρακτική που πολλοί δεν γνωρίζουν ή δεν συνειδητοποιούν ότι συμβαίνει. Αν οι χρήστες γνωρίζουν για αυτή την πρακτική, θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο, για τους απατεώνες να ξεγελάσουν τους χρήστες και να τους κάνουν μέλη, και χωρίς μέλη ο απατεώνας δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί κανένα.

Μερικά ακόμα τρανταχτά παραδείγματα Like farming:

lf9 lf9a

Διαβάστηκε 779 φορές
Ζωή

Η Ζωή, είναι web designer και seo expert. Facebook maniac, gamer, workaholic, αλλά κι εραστής της φύσης (γι αυτό άλλωστε επέλεξε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και να ζήσει σε καποιο ορεινό βοιωτικό χωριό). Όταν δεν βρίσκεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, θα την βρείτε να σκαλίζει ζαρζαβατικά, να φροντίζει τα παπούδια του χωριού, να διαβάζει, ή απλά να περιδιαβαίνει στα μονοπάτια, απολαμβάνοντας την φύση του βουνού.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Αν σε ενδιαφέρει η digital ενημερώση ξέρεις που να εισάγεις το email σου.

*Με κάθε εγγραφή 20% έκπτωση στις υπηρεσίες μας ή δωρεάν SEO ανάλυση.