Digital News

Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017 13:55

Τα πρώτα βιβλία που "ζωντανευουν", είναι εδώ και είναι εξ΄ολοκλήρου ελληνικά

Γράφτηκε από τον
(3 ψήφοι)
Τα πρώτα βιβλία που "ζωντανευουν", είναι εδώ και είναι εξ΄ολοκλήρου ελληνικά - 5.0 out of 5 based on 3 votes

Τα βιβλία που ζωντανεύουν

Φανταστήκατε ποτέ ότι θα μπορούσατε να ανοίξετε ενα κλασσικό βιβλίο και αυτό να ζωντανεψει μπροστα σας???

Ήρθαν για να "ταράξουν" τα νερα, από την ελληνική εταιρεία Bitar. Πρόκειται για την σειρα “Livebooks – Τα βιβλία που ζωντανεύουν”. Μιλάμε για εναν μοναδικό συνδιασμό εκπαιδευτικών βιβλίων και τεχνολογίας Επαυξημενης Πραγματικότητας (AR- Augmented Reality), που ειναι ικανή να "ζωντανεψει" τους ήρωες, με την χρήση smartphone ή tablet.

Ιστορίες με δεινόσαυρους, παραμύθια με άγρια ζώα της ζούγκλας, μύθοι και θρύλοι σε παραμυθένια χωριά, γράμματα, αριθμοί και πολλά άλλα απίθανα πράγματα ζωντανευουν πάνω στο βιβλίο. Τρισδιάστατα μοντέλα, κίνηση και ήχος κάνουν τους μικρούς σας αγαπημενους
να ζουν με τους αγαπημενους τους ήρωες, ακόμα και να φωτογραφηθουν μαζί τους.

Η ομάδα Bitar, οι εμπνευστές της ιδέας, αποτελείται από 4 άτομα, 2 προγραμματιστές, τους κυρίους Βαγγέλη και Ευθύμη Παπούλια, τον κ. Ματζιάρη Γιάννη, υπεύθυνο σχεδιασμού, και την κ. Κατερίνα Παπούλια, ειδική παιδαγωγό και συγγραφέα αυτων των βιβλίων.

Πώς προέκυψε όμως η ιδέα για ένα τόσο καινοτόμο εγχείρημα. Όπως εξηγεί ο κ. Παπούλιας, το έναυσμα για την σύλληψη της ιδέας προέκυψε όταν μίλησαν για πρώτη φορά με καταστηματάρχες της αγοράς του παιχνιδιού και με γονείς. «Οι πρώτοι μας υπέδειξαν ως ανταγωνιστές τους, τα καταστήματα ηλεκτρονικών συσκευών, την ίδια στιγμή που οι γονείς έκαναν λόγο για παιδιά κολλημένα σε ένα tablet. Κάπως έτσι σκεφτήκαμε να τα συνδυάσουμε».

«Ασχολούμασταν ήδη από χρόνια με το χώρο του διαδικτύου και της τεχνολογίας, μέχρι που αρχίσαμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την οπτική τεχνολογία και την εξέλιξή της. Όταν συνειδητοποιήσαμε και την διάδοση των φορητών συσκευών, tablet και smartphones, αποφασίσαμε να την προχωρήσουμε στην πρόσμιξη. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε να πειραματιζόμαστε αρχικά στο χώρο των παιδικών παιχνιδιών με σκοπό να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά τεχνολογικά προϊόντα. Στην πορεία βέβαια μας κέρδισε το εκπαιδευτικό βιβλίο – παιχνίδι, μια εξέλιξη του παιχνιδιού, με την χρήση της τεχνολογίας» συμπληρώνει ο ένας εκ των δημιουργών.

 

Ελληνική υπόθεση, το πρωτο βιβλίο Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας

Όμως η ομάδα από τη Θεσσαλονίκη δεν σταματησε εκεί. Πηγαινοντας ενα βήμα παραπέρα, δημιούργησε κι έχει κυκλοφορήσει πλέον μία νέα μοναδική καινοτομία παγκόσμιου βεληνεκούς, το πρώτο βιβλίο με τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

 

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό παιδικό βιβλίο, με τίτλο «Το ηλιακό σύστημα σε 3D», που μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας μπορεί να ζωντανέψει σε 3D τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με υψηλής ποιότητας αναπαραστάσεις και δορυφορικές φωτογραφίες από τη NASA. Με τη χρήση του εξωφύλλου, οι μικροί μας φίλοι μπορούν να δουν ολόκληρο το ηλιακό σύστημα να περιστρέφεται πάνω στο βιβλίο, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, ενώ ταξιδεύει παράλληλα τα παιδιά στον διαστημικό σταθμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Το βιβλίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όπου και έκλεψε την παράσταση, θεωρήθηκε εκδοτικό φαινόμενο και κατέστησε σαφές ότι η τεχνολογία μπορεί να εξυπηρετήσει και να προσθέσει ποιότητα σε ένα βιβλίο και όχι να το αντικαταστήσει.

«Το ηλιακό σύστημα σε 3D» είναι το πρώτο βιβλίο που έχει εκδοθεί και περιλαμβάνει τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Η χρήση του είναι πολύ απλή και η λειτουργικότητά του εξαιρετικά υψηλή. Τα παιδιά μπορούν να δουν τους πλανήτες να «ζωντανεύουν» τρισδιάστατα μέσω μιας φορητής συσκευής (smartphone/tablet) είτε με λειτουργικό σύστημα Android είτε με iOS (iphone και ipad), καθώς δουλεύει σε όλες τις συσκευές. Απλά κατεβάζουν την δωρεάν εφαρμογή που συνοδεύει το βιβλίο, η οποία βάζει σε λειτουργία την κάμερα της συσκευής. Στη συνέχεια, σημαδεύοντας τις εσωτερικές σελίδες του βιβλίου, οι πλανήτες και ο ήλιος, γίνονται τρισδιάστατοι και περιστρέφονται πάνω στην σελίδα, με αξιόπιστες απεικονίσεις και δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της NASA.

Αυτή τη στιγμή τα βιβλία της ομάδας είναι μόνο παιδικά, για ηλικίες από 3 έως 12 ετών. Είναι διαθέσιμα για παραγγελίες στο livebooks.gr και σε μερικά επιλεγμένα βιβλιοπωλεία κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Τα βιβλία επίσης χρησιμοποιούνται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από εκπαιδευτικούς, σχολεία, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγους, λόγω της αυξημένης εκπαιδευτικής λειτουργικότητας που περιλαμβάνουν.

 

Διαβάστηκε 30868 φορές
Anasazi-Webart

Web Design - Web Development - Γραφιστικές λύσεις

anasazi-webart.com/

25742 σχόλια

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Αν σε ενδιαφέρει η digital ενημερώση ξέρεις που να εισάγεις το email σου.

*Με κάθε εγγραφή 20% έκπτωση στις υπηρεσίες μας ή δωρεάν SEO ανάλυση.